O písaní

Revízia starej poviedky: Oprášte odložené príbehy a dajte im druhú šancu

Máte v zásuvke starší text, ktorý ste si netrúfli uverejniť? Chcete sa vrátiť k poviedke, ktorá nebola príliš úspešná? Začiatočnícke chyby môžu potopiť dobré nápady, ale nemusí to nutne znamenať koniec. Ak cítite, že si vaše dielo zaslúži druhú šancu, ste na tom podobne ako ja.

V roku 2019 som poslala poviedku Konečná zastávka do súťaže Ohnivé pero. Prednedávnom som si na ňu spomenula a rozhodla som sa, že nastal čas na revíziu.

1. Prečítajte si poviedku po dlhšom čase

Ak text necháte na dlhší čas odležať, pri opätovnom prečítaní sa naň budete pozerať inak. Do očí vám udrú chyby, ktoré ste predtým prehliadli a ľahko identifikujete problematické pasáže. Spätná väzba sa niekedy nečíta ľahko, ale s odstupom času nájdete pochopenie aj pre vašich kritikov.

Poviedku Konečná zastávka som si prečítala po dvoch rokoch. Spätná väzba, ktorú som vtedy dostala, nebola práve najlepšia, ale teraz sa s ňou úplne stotožňujem.

2. Identifikujte problémy

Nájdite v texte slabé miesta, nelogické súvislosti, zbytočne komplikované súvetia a ďalšie nedostatky. Text si vytlačte, robte si k nemu poznámky a zvýrazňujte problematické časti. Ak máte k dispozícii spätnú väzbu, potlačte svoje ego a skúste sa nad ňou bez emócií zamyslieť.

Konečná zastávka mala niekoľko chýb, na ktoré kritici upozorňovali a ktoré som si s odstupom času všimla aj ja. Detailnejšie ich rozoberám v článku Moje ponaučenia z Konečnej zastávky: Prečo je ťažké napísať dobrú mikropoviedku?

3. Spoznajte silné stránky

Rozhodnite sa, čo v príbehu ponecháte. Na každom texte sa dá nájsť niečo dobré, či už je to originálna zápletka, zaujímavá postava, vtipné rozhovory alebo nečakané prekvapenia na záver.

Ja som zachovala tému, dejovú linku a záver, ktorý sa ľuďom páčil, a ktorý zároveň súvisí s názvom poviedky.

4. Nájdite riešenia

Ak už viete, aké sú dobré a zlé stránky vášho diela, nastal čas premýšľať nad odstránením nedostatkov.

Mojím cieľom bolo dodržať maximálny limit 7 500 znakov. Zvolila som jednoduchší jazyk a vyhodila nepodstatné detaily týkajúce sa odhalenia nevery. Boli nahradené opisom stupňujúceho stalkingu a jeho vplyvu na hlavnú hrdinku. Taktiež som sa snažila opísať reakcie uveriteľnejšie a aby logicky vyplývali z deja. Mojím plánom bolo aj zredukovanie postáv, pretože štyri sú na taký krátky text naozaj veľa. Nakoniec som však nevedela prísť na riešenie, pri ktorom by bol zachovaný pôvodný koniec a tak som sa ich rozhodla ponechať.

5. Dajte poviedke novú tvár

Teraz už len zostáva poviedku prepísať a dať jej lepšiu podobu. Ako dopadla Konečná zastávka? Prečítajte si jej novšiu verziu a posúďte sami.

Foto: unsplash.com

Mohlo by sa vám tiež páčiť...